RE: [MD-sorular] dual sayýlar ve epsilon

ali nesin anesin at bilgi.edu.tr
20 Eyl 2006 Çar 18:38:12 EEST


 

Quaternionlar, yani Hamiltonionlar, kommutatif olmadiklarindan, bir polinom halkasinin bolumu olarak elde edilemezler. Ama karmasik sayilar elde edilebilirler: C = K[X]/<X^2+1>.

 

Karmasik sayilari, gecel sayilar uzerine 2 x 2 ebatli matrisler olarak gorulebilirler. Iste yontem:

C = R x R = R^2 olarak yaz ve C’yi R uzerine 2 boyutlu vektor uzayi olarak gor. Ayrica bir de bir taban sec. Ornegin: e_1 = (1, 0) ve e_2 = (0, 1).

a, herhangi bir karmasik sayi olsun. 

f_a : C --> C fonksiyonu f_a(x) = ax olarak tanimlansin.

O zaman f_a, lineer bir fonksiyondur. Yani toplamsaldir (f_a(x+y) = f_a(x) + f_a(y)) ve gercel sayilarla carpmaya saygi duyar (f_a(rx) = rf_a(x)).

Dolayisiyla f_a’nin (yukarda secilen e_1, e_2 tabaninda yazilmis) bir matrisi vardir. Bu matrise M(a) diyelim. M(a), 2 x 2 ebatli bir matristir.

Kolaylikla kontrol edilecegi uzere f_{a+b} = f_a + f_b ve f_{ab} = f_a o f_b. (Burada o, fonksiyonlarin bileskesi anlamina gelmektedir.)

Demek ki M(a+b) = M(a) + M(b) ve M(ab) = M(a)M(b).

Simdi M, C’den 2x2 gercel matrislere giden bir fonksiyondur, ayrica birebirdir ve ayrica toplamaya ve carpmaya saygi duyar. Dolayisiyla C, imgesine izomorfiktir, yani 2 x 2 gercel matrislerin 2 boyutlu bir altcebirine.

 

Ayni seyi H icin de yapabiliriz.

O zaman H, 4 x 4 gercel matrislerin 4 boyutlu bir altcebirine izomorf olur.

 

H icin daha ilginc bir sey yapabilirsiniz:

H = R + Ri + Rj + Rk = R + Ri + Rj + Rij = (R + Ri) + (R + Ri)j = C + Cj.

Dolayisiyla H, C uzerine 2 boyutlu bir vektor uzayidir. Yalniz dikkat, H komutatif olmadigindan, burada H’yi bir sol vektor uzayi olarak gormekte yarar var. Yani bir x karmasik sayisiyla bir a Hamilton sayisini, xa olarak carpalim, ax olarak degil.

Simdi her a Hamilton sayisi icin f_a : H --> H fonksiyonu f_a(x) = xa olarak tanimlansin (ax olarak degil!).

C ve R icin yaptiklarimizi simdi H ve C icin yapalim. Boylece H, 2 x 2 karmasik matrislerin 2 boyutlu bir altuzayi olarak gorulebilir.

 

Ali

 

 

  _____  

From: md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org [mailto:md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org] On Behalf Of OktayD
Sent: Wednesday, September 20, 2006 6:20 PM
To: Matematik Dünyası
Subject: Re: [MD-sorular] dual sayılar ve epsilon

 

Evet, Fermion cebiri (her ne kadar ne olduğunu öğrenmemiş olsam da), Lie cebiri vs.. Bunlar kullanılıyor fermion ve bozonlar için ama tam olarak öğrenmediğim için içeriklerini bilmiyorum. Belki de dual sayılar gerçekten kullanılıyordur. Ama heyecanım matematik için değil, fizik içindi (fizik okuyorum da). Fizikte cebirsel yapıların olması hep işi kolaylaştırmış ve heyecanımı arttırmıştır :) Bu yapıları, analizden gelenlere tercih ederim!! 

Bu arada Hocam, bir sorum var:
acaba dual sayılar için R[X]/<X^2> halkasını gösterdiğimiz gibi mesela hiperbolik sayıları ya da quaternionları (türkçesi?) ifade edebilir miyiz? Bu tür yapıların eşyapısal olduğu cebirsel yapıları hep merak etmişimdir. 

Biraz bir şeyler baktım, denedim ama yeteri bilgim yoktu. Quaternion'lar için 2x2 kare matrislerle olan bir şeyler hatırlıyorum (şu anda adını yazarını hatırlamadığım bir soyut cebir kitabında, Jacobson sanırım). Böylece birim quaternionlar e=[ [ i , 0] , [ 0 , -i] ] gibi 2x2 matrisler oluyordu (buradaki i karmaşık birim ve matrisi [ [a_11, a_12], [a_21, a_22] ] olarak gösterdim). 

Aynı şeyi hiperbolik sayılar için düşündüm ve şu birim elemana ulaştım: 1'=[ [1, 0], [0, 1] ] (bu quaternionlarda böyleydi, zaten birim matris) ve h=[ [ 0, -1 ], [ 1, 0 ] ]. Burada gerçekten h^2=1' oluyor, ayrıca bunlar z=a'1'+b'h yazımının biricik (unique) olmasını da sağlıyor. Bu tür şeyleri genel/özel olarak bulabileceğim kaynak aradım ama bulamadım, genelde quaternion'lar oluyor ama diğerlerinden bahis yok. Mesela bu yapıların matrisli yapılar dışında da eşyapısal olduğu yapılar arıyorum. Sizin verdiğiniz polinom halkası gibi. Belki de p-sel sayılarda bir eşyapı bulunabilir... 

Saygı Sevgi ve Mantık...

On 9/20/06, ali nesin <anesin at bilgi.edu.tr> wrote:

Evet, bu tur cebirler fizikte yararli olabilir. Fermion cebiri mi ne, oyle bir sey var (4 boyutlu) ve bu da onun (2 boyutlu) bir altcebiri galiba. Belki de yaniliyorum.

Ama heyecanlanacak bir sey yok. Bu tur cebirler matematikte son derece siradandir.

Ali

 

  _____  

From: md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org [mailto:md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org] On Behalf Of OktayD
Sent: Wednesday, September 20, 2006 12:28 AM
To: Matematik Dünyası
Subject: Re: [MD-sorular] dual sayılar ve epsilon

 

Merhabalar,
Bu ixi=0 gibi bir şey mi? Ya da hiperbolik sayılardaki gibi h^2=1gibi? Yani her dual sayı z=a+εb şeklinde yazılan bir sayı ve ε 2=0 diye düşündüm. O zaman eşlenik gibi şeyler de tanımlı olsa gerek: z*=a-εb.
Normu da vardır kesin: |z|2=zz*=(a+εb)(a-εb)=a2+εab-εab+b2ε2=a2.

İlginç, ikinci koordinatı normunda yok olan bir küme (halka). 
Acaba bunun uygulama alanı var mı? Tam fiziklik bir şeye benziyor. Çünkü bu sayıların koordinat dönüşümlerinde ε2=0 ile b nin yok olması yararlı bir şeyler yapabilir. ε kısmının normda yok olması örneğin bir parçacığın bazı etkileşimlerde etkisiz bir fiziksel özelliğine denk gelebilir! O fiziksel özellikte gerçel kısmı olmayan dual sayılar (parçacıklar) birbiriyle etkileşmeyecektir. Birbirilerini görmeyeceklerdir bile! Buna uyan aklıma şimdilik bozonik ve fermiyonik özellikler geliyor. Fermiyon grubundaki parçacıklar aynı anda aynı yerde bulunamazken (yani karşılaştıklarında etkileşirken), bozonik parçacıklar birbirlerini hiç görmez, aynı anda aynı yerde iki tanesi olabilir. Buna benzer bir sürü şey var fizikte. Mutlaka bunlardan birinde kullanılmıştır (belki kütleçekimin diğer kuvvetlerle olan etkileşimi vs.). Heyecanlandım şimdi :) 

Saygı Sevgi ve Mantık...



On 9/15/06, ali nesin <anesin at bilgi.edu.tr> wrote:

R[X]/<X^2> halkasindan baska bir sey degil, yani polinom halkasi gibi sadece X^2 yerine 0 yaz. (Bradaki X = epsilon).

Asagidaki link'te bir hata olmali. "A dual number is a number x+epsilony, where x,y in Rand epsilonis a unit  <http://mathworld.wolfram.com/Unit.html> with the property that epsilon^2==0. " yaziyor. Hem X bir "unit" hem de X^2 = 0 olamaz.

Ali

 

 

 

  _____  

From: md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org [mailto:md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org] On Behalf Of Ali ilik
Sent: Friday, September 15, 2006 1:23 AM
To: Matematik Dünyası
Subject: [MD-sorular] dual sayılar ve epsilon

 

Bir lineer cebir kitabında (H. Hacısalihoğlu'nun kitabı) dual sayılarla ilgili bir bölümde epsion^2=0 eşitliğini sağlayan bir sayı gördüm. Bu sayı nasıl bir sayıdır? Epsilon=0 mı? Epsilon hangi kümenin elemanıdır?

 

http://mathworld.wolfram.com/DualNumber.html 

http://mathworld.wolfram.com/Unit.html 

 

Adreslerine baktım, biraz kafa yorunca anlaşılabilir gözüküyor. Yine de o linklerden başka bir açılım getiren olur belki. Basit bir şekilde izah eden olursa sevinirim.

 

Ali

-- 
MDBursa Tanıtım Sitesi: http://mdbursa.googlepages.com/ 


_______________________________________________
MD-sorular mailing list
MD-sorular at matematikdunyasi.org 
http://matematikdunyasi.org/mailman/listinfo/md-sorular




-- 
Bir G tamdeyimi: "Ben kanıtlanamam."




-- 
Bir G tamdeyimi: "Ben kanıtlanamam."

-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20060920/5ae3c906/attachment.htm 
-------------- sonraki bölüm --------------
Yazı olmayan bir eklenti temizlendi...
İsim: kullanılamıyor
Tür: image/gif
Boyut: 92 bayt
Tanım: kullanılamıyor
Url: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20060920/5ae3c906/attachment.gif 
-------------- sonraki bölüm --------------
Yazı olmayan bir eklenti temizlendi...
İsim: kullanılamıyor
Tür: image/gif
Boyut: 114 bayt
Tanım: kullanılamıyor
Url: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20060920/5ae3c906/attachment-0001.gif 
-------------- sonraki bölüm --------------
Yazı olmayan bir eklenti temizlendi...
İsim: kullanılamıyor
Tür: image/gif
Boyut: 46 bayt
Tanım: kullanılamıyor
Url: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20060920/5ae3c906/attachment-0002.gif 
-------------- sonraki bölüm --------------
Yazı olmayan bir eklenti temizlendi...
İsim: kullanılamıyor
Tür: image/gif
Boyut: 91 bayt
Tanım: kullanılamıyor
Url: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20060920/5ae3c906/attachment-0003.gif 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi