[MD-sorular] devre sorusu(*)

=?utf-8?q?ihsan=20y=FFfffffccel?= ihsan_einstein at yahoo.com
28 Nis 2007 Cmt 21:32:43 EEST


E-postama gelen bir soruyu aktarıyorum:
   
  Simdi elinize 10x10 tane kare olusturacak sekilde duzgunce dizilmis noktalar alin. Her noktayi kendisine yatay ve dikey komsu noktalara dogru parcalariyla birlestirin (cikan sekil 9x9 = 81 tane kucuk kare olacak, ayni kareli defterdeki gibi). 

1) Ust kenarda yer alan noktalar kumesine A diyelim. Sag alt kosedeki nokta da B olsun. Simdi bu ag uzerinde soyle bir rastgele hareket yapiyoruz: Eger A veya B deki noktalara varirsak orada kaliyoruz. Eger diger noktalardan birindeysek 1/4 er olasilikla komsu noktalardan birine gidiyoruz. Komsu dedigimiz arada cizgi olan yatay ve dikey komsular. Sorumuz su: x bu ag uzerinde bir nokta olsun. p(x) de, rastgele hareketimize bu noktadan baslarsak B'deki noktaya A'dakilerden daha once varma olasiligimiz olsun. 

2) Simdi bu agi bir elektrik devresi olarak dusunun, koseleri birlestiren dogrular da iletken tel olsun. B'deki noktaya 1 Volt, A'daki noktalara da 0 volt potansiyel uyguluyoruz. x bu ag uzerindeki bir nokta ise v(x) de x noktasindaki potansiyel olsun. 


Soru: v(x) ile p(x) arasindaki iliski nedir? 
   
  ihsan

       
---------------------------------
Yahoo! kullaniyor musunuz?
Istenmeyen postadan biktiniz mi? Istenmeyen postadan en iyi korunma Yahoo! Posta'da
http://tr.mail.yahoo.com
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20070428/8dd7229a/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi