[MD-sorular] Bulmaca seven kral(?)

Temmuz Erdaloðlu temmuz_er at yahoo.com
5 Haz 2007 Sal 13:48:52 EEST


  Bence tam anlamıyla çözüm olmamakla birlikte şöyle bir çözümdüşünebilirler.
Tek numaralalılar ilk n kartı seçer. Çift numaralalır da sonraki nkartı seçer.
İlk başlayanın n/2n şansı var. Diğerine sıra geldiyse demek ki ilkidoğru tercih yapmıştır. Bu durumda 2.sinin n/2n-1 şansı olur. Yani çiftnumaralıların şansı daha yüksek bu durumda.
Sonuncusuna sıra geldiyse kesin kurtuldular demektir. Böyle birpaylaşım yapmadıkları durumda hiç tercih edilmeyen kartlar olabilir. Budurumda kesin oyunu kaybederler.

Kerem Altun yazmış:Bir de zaten sonsuz sayida kart varken, ilk tutuklu odadanhicbir zaman cikamaz, sira ikinci tutukluya gelmez yani.
  
Kerem
  
  
  On 6/5/07, KeremAltun <kerem.altun at gmail.com>wrote:  Yokgibi duruyor. Kartlar bir kez dizildikten sonra bu tutuklularin oyunamudahale haklari yok. Bastan istedikleri kadar konussunlar, kartlaridizdikten sonra herkes 1/2 olasilikla kendi numarasinin yazili oldugukarti acacak. Bu esnada tutuklular iletisim kuramadiklarindan, hertutuklunun kendi kartini acma olasiligi digerlerinden bagimsiz ve1/2'dir diye dusunuyorum. 
    
Hatta kral bir tutukluyu odadan cikarip digerini almadan once kartlarinsirasini degistirebilir bile, kim nerden bilecek :) Degistirmese nefarkeder, cunku odaya yeni girecek tutuklunun hicbir sekilde "a priori"bilgisi olmayacak, ne kart dizilimi ne de baska birsey hakkinda.    
    
Kerem
    
    
        On 6/5/07, ihsany�fffffccel <ihsan_einstein at yahoo.com> wrote:
                Bir arkadaşımın bana yonelttigisoruyu aktariyorum:
       
      ''
Bulmaca ulkesinin krali kendisine isyan eden 2n kisiyi tutuklatiyor.Kral, iyi kalpliliginden, bunlara bir sans daha vermeye karar veriyor.Hepsine 1den 2n'e kadar birer numara veriyor. Bir odaya da 1'den 2n'ekadar kartlari rasgele kapali olarak sirayla dizdiriyor. Sonra 2ntutukludan her birisini sirayla odaya aliyor ve tutuklunun istedigiherhangi n karti (kartlarin yarisini) actiriyor. Eger tutuklunun actigikartlar arasinda kendi numarasi olan kart yoksa, oyunu oraciktabitiriyor ve butun tutuklulari omur boyu hapse mahkum ediyor. Egertutuklu dogru karti acabilirse onu odadan cikarip siradaki tutukluyualiyor ve ayni islemi tekrarlatiyor. Sonucta 2n tutuklunun her biriside kendi kartlarini acabilirse hepsi serbest kaliyor. Herhangi birtanesi acamazsa, hepsi omur boyu hapsi boyluyor. 
      
Tutuklular kartlari actmaya basladiktan sonra birbirleriyle kesinliklekonusamazlar. Fakat, kralin bu oyunu oynatacagini onceden biliyorlar vebir onceki gece kendi aralarinda konusup bir stratejibelirleyebilirler. Tutuklularin serbest kalma sansini maksimize edenbir strateji bulabilir misiniz? n sonsuza giderken, tutuklularinserbest kalma sansinin 0'a gitmedigi bir strateji var midir? ''      
      
             
      ihsan 
            
 
      
---------------------------------
Yahoo! kullaniyormusunuz?
Istenmeyen postadan biktiniz mi? Istenmeyen postadan en iyi korunmaYahoo! Posta'da
      http://tr.mail.yahoo.com
      
_______________________________________________      
MD-sorular mailing list
      MD-sorular at matematikdunyasi.org
      http://matematikdunyasi.org/mailman/listinfo/md-sorular
      
        
    
    
  
  

---------------------------------
_______________________________________________MD-sorular mailing listMD-sorular at matematikdunyasi.orghttp://matematikdunyasi.org/mailman/listinfo/md-sorular  

--------------050709090902030603050206--
       
---------------------------------
Looking for a deal? Find great prices on flights and hotels with Yahoo! FareChase.
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20070605/e2552a84/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi