[MD-sorular] Sn. Serhat Doğan'a Cevap-SON

Şükrü Serttop info at serpa.com.tr
5 Ara 2008 Cum 16:13:22 EET


Sayın Serhat Doğan

Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. 

S.Serttop


----- Original Message ----- 
  From: serhat dogan 
  To: Şükrü Serttop 
  Cc: md-sorular at matematikdunyasi.org 
  Sent: Friday, December 05, 2008 3:41 PM
  Subject: Re: [MD-sorular] Sn. Serhat Doğan'a Cevap


  Sayın Şükrü Serttop

  bir yanlışlık varsa o benim anlayılşımda değil sizin yazışınızdadır, gonderdiğiniz çözümde yazanlar benim söylediklerim ve hatalarda aynen söylediğim gibi, kendinizi zorlayıp yanlışınızı anlamaya çalışırsanız muhtemelen, ve umarım, başarılı olursunuz. önceki yazımda tam olarak ne dedim hatırlamıyorum, bir daha bakma zahmetine de katlanmayacağım ama benim dediğim p ve q yu \rho cinsinden yazmak hiç bir şekilde işimizi kolaylaştırmaz ve bize hiçbirşekilde hiçbirşey getirmez. 

  34. sayfada \mu değerini o şekilde seçmek mümkün olamayabilir dedim, madem siz o şekilde seçmiyorum diyorsunuz o zaman neden \mu o değere eşit olduğu zaman çözüm olmadığını belirttiniz, amacınız veya felsefeniz diyim neydi? olayı daha da karmaşııklaştırmak ve anlaşılamaz hale getirmek mi? neden koyu harflerle yazdınız o zaman o hiçbir anlamı ve lüzumu olmayan \mu değerini?

  neyse daha fazla kendim de zahmet etmek istemiyorum, en son şunu söyleyim, yazınız hepsini okudum, ama en can alıcı hata \rho dur, \rho gibi bir sayıyı o şekilde rahat kullanmanızdır. biraz daha kafa yorarsanız hatanızın ne olduğunu anlarsınız, eğer anlamak istemiyorsanız yapacak bir şey yok maalesef.

  serhat
    

  2008/12/5 Şükrü Serttop <info at serpa.com.tr>

    Sayın Serhat Doğan

    Yapılanları yanlış anlamışsınız veya ben iyi açıklayamamışım. 
    1)  17. sayfada bir çözüm yapılmıyor, yapılanlar ;
    i-    p ve q parametreli denklemler daha kullanışlı olacak m ve rho cinsinden denklemlere dönüştürülüyor. 
    ii-   Problem, çözümü algoritmik hale getirebilmek için parçalara ayrılıyor. 

    2)  34. sayfada mü değerini istediğimiz gibi seçmiyoruz ve bulmuyoruz. 33. sayfada gösterilen bir değerinin çözüm kümesi içinde olduğunu gösteriyoruz. 

    Ş.Serttop



      ----- Original Message ----- 
      From: serhat dogan 
      To: ozcankasal at yahoo.com 
      Cc: Şükrü Serttop ; md-sorular at matematikdunyasi.org 
      Sent: Thursday, December 04, 2008 11:52 PM
      Subject: Re: [MD-sorular] Serttop-Bilgilendirme 02.12.08


      Sayin Sukru Serttop, 

      Arkadasimla buyuk bir sabirla ispatinizi okumaya calistik. 36. sayfasina kadar geldik, gereksiz karisikliktaki notasyondan ve ilkokul cocuguna anlatir seviyede basitlikten dolayi biraz yorulduk ve ara verdik, ama arada ciddi hatalar gorduk, sanirim  bunlar gozunuzden kacmis. Can alici bir kac hatayi asagida yaziyorum, umarim size ve herkese faydasi olur ve insanlarin bu meseleden dolayi daha cok vaktinin harcanmasinin sebebi ortadan kalkar. Ben de amator matematikle ugrasanlar hususunda diger matematikcilerin fikirlerini paytlasiyorum ama bunu cok uzatmadan onemli bir iki hatayi listelemeye geciyorum.

      1) 17. sayfada \rho (p ye benzeyen yunan harfi) yu direkt verip p,q cozumlerini /rho cinsinden vermissiniz fakat oradaki /rho sayisi p.q-r ye esit dolayisiyla bu sekilde bir cozum vermek denklemi cozmeyi kesinlikle kolaylastirmaz, aksine terimlerin daha da karmasik ve giriftlesmesine denklemin cozumunden uzaklasilmasina sebep olur, kaldi ki en sonunda buldugunuz p, q cozumlerini /rho cinsinden verdiginizde orada /rho yerine istediginiz sayiyi koyamazsiniz, sonucta karsiniza cikan p,q larin o /rho yu vermesi   gerekir ki hic biryerde onu kontrol etmediginizi gordum. dolayisiyla bir k tabaninin bir P asalinin tabanina ait bir taban olduguna dair yaptiginiz butun islemler sonucsuz ve eksik olmustur.

      2) 34. sayfada da \mu sayisini da istedigimiz gibi secemeyiz zira sectiginiz \mu degerinde m ve \rho degerleri bulunmakta ki bunlar da zaten icinde \mu bulunan bir denklemin elemanlari, dolayisiyla onlar da \mu ya bagli degerler, yani uygun \mu yu soylediginiz kadar kolay bulamayiz, bulunamayabilir de.. 

      simdilik daha fazla yazmayacagim, yorgunlugum gectiginde sonrasina bakip hala yazmaya degerli birsey bulabilirsem onu da yazarim ama kesin birsey soylemeyecegim, cunku cidden zaman harcayan bir is, ve sonunda hicbirsey olmayacagina neredeyse tamamen inanip bakiyorum, ve tek nedenim bunun daha fazla bu kadar insanin zamanini almasini istememden.. neyse daha fazla yazmayacagim yoksa insanlari anlayissizlikla ve kabalikla sucluyorsunuz..

      en yakin zamanda bu gereksiz sohbetin bitmesi istegiyle
      Iyi aksamlar.. 


      2008/12/4 ozcan kasal <ozcankasal at yahoo.com>

        Yazılanları anlamak için bir örnek üzerinde soru sormak istiyorum.

        286 sayısını ele alalım. k= 48 için 6k-2 biçiminde bir sayı. Şimdi en başta 48=24+24 ve 24 sayısı P-tipi birleşik taban. 48 sayısını ayrıca 18+30 biçiminde de yazarız ve bunlar P-tipi tabanlardır. Şimdi 6*4+6*4 toplamından yola çıkarak 6*3+6*5 toplamının varlığını bize bu yazıdaki kanıtın göstermesi lazım. Özetle yapılan, 48 sayısını veren toplamlar içinde birleşit taban içerenlerin sayısının, tüm toplamların sayısından kesin küçük olduğu ve mutlaka bir asal taban çiftinin bulunabileceği. Ama tam bu noktada işlemlere gömüldüğü için, son kısımda verilen "çözüm kümesinin sınırları" ve sonrasınd bunun kanıtta kullanılması kısmı biraz anlaşılır olmaktan uzak. Üstteki basit örnek için bu kanıtın gidişatı basitçe açıklanırsa biraz daha anlayabileceğim.

        Dosyanın sonundaki tabloda verilen örnek üzerinde de açıklayabilirsiniz fakat orada 99+99 asal taban toplamı ile başlıyorsunuz ve baştan asal çiftin varlığını biliyoruz.

        Yapılanın doğru olup olmadığını anlamak için önce yapılanı anlamak lazım. Açıkçası ilk 30 sayfada anlatılanların yarım sayfada anlatılabilecdeğini görebiliyoruz. 6 modunda işlemler de yeni yapılan şeyler değil. "Goldbach partitions" adı altında 6k-2, 6k, 6k+2 biçimindeki çift sayıların sahip olduğu asal çiftlerin sayıları ile ilgili yapılmış binlerce matematiksel ve istatistiksel çalışma bulunabilir. Burada bu kadar ayrıntılı ve bence gereksiz girişin ardından asıl nokta biraz geçiştirilmiş gibi. Gerçi bu dosya bir özet olarak sunuluyor ama olayı anlamak için, "bileşik taban fonksiyonunu" kullanarak verilen bir sayının alt toplamları içinde asal çiftlerin varlığını gösteren kısmı daha düzgün yazmalısınız. Örneğin, "asal çiftlerin varlığını işaret etmektedir" gibi mistik ifadeler yerine mesela üstteki örnekteki gib bir 6k-2 çift sayısı için (k=2k_0 çift olmak üzere)
         alt toplamlar içinde bileşik taban bulunduranların sayısının k_0'dan kesin küçük olduğunu gösteren kısmı ön planda tutmalısınız. Açıkçası eğer bu kısmı anlatabilirseniz, yazınızda teorem diye başlık attığınız kısımlar ile yazıyı şişirmek yerine sadece bu kısmı verseniz yeterli olacak. Sayfa sayısının fazlalığı ile yazılanların önemi arasında bir doğru orantı olduğu yanılgısına düşmeyin. Sonuçta teorem dediğiniz şeylerin büyük kısmı ne teorem, teorem olanlar da sizle ilgili değil. Aritmetiğin temel teoremini alıp başına serttop ismi koymakla birşey değişmiyor. "serttop, literatür araştırması yapmadan çalışmakta..." gibi ifadelerle bu savunulamaz. Birisi çıkıp biryere bakmadan pisagor teoremini kanıtlayıp, ona ismini verebilmeli mi?

        Saygılarımla,

        Özcan Kasal






        _______________________________________________
        MD-sorular e-posta listesi
        sorular at matematikdunyasi.org
        http://lists.cs.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular




    _______________________________________________
    MD-sorular e-posta listesi
    sorular at matematikdunyasi.org
    http://lists.cs.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular


-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20081205/594ff565/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi