[MD-sorular] Serttop-Bilgilendirme ve Gündüz İkeda

Şükrü Serttop info at serpa.com.tr
5 Ara 2008 Cum 16:53:55 EET


Sayın Matematik Dünyası (md-sorular) Üyeleri

Asal Sayıların Sırrı ve Goldbach Hipotezi adlı eserim internette yayınlandıktan sonraki durumu özetlemek istiyorum ; 

1) Henüz doktora ve üstü matematikçilerden bir görüş gelmemiştir. (Değerli hocalarımız iyice emin olmadan görüş bildirmez, bunun için karşılıklı yazışılabilir). 
2) Diğer matematikçilerden de çok kısıtlı sayıda ve aceleci tavırlı görüşler gelmiştir. Bu itirazların da doğru olmadığı ve yanlış anlaşıldığı cevaplanmıştır. 

Sanırım şöyle bir yöntem izlemek en doğrusu olacaktır : Şimdilik Goldbach Hipotezi ispatı kısmı ile ilgilenilmesin, zira eserin ilk 9 sayfası anlaşılmadan diğerlerinin de anlaşılma şansı yoktur. 
İlk 9 sayfa ise öylesine basittir ki hemen herkes bunlar çok basit şeyler niye yazmış ki deyip, yüzeysel olarak geçmektedir. Yakın geçmişte, bileşik taban fonksiyonlarının literatürde olmadığını söylediğim bir matematikçi, tabi olmaz biz bunları alıştırma olarak yapıyoruz demişti ... Kısacası Teorem-2'nin ne anlama geldiğini göremeden devam etmenin bir anlamı yoktur. Bu teorem bir eşitsizlik ile asal sayıları veren bir formül gibidir, hatta devamında ikiz asallar hariç diğer tip bileşik taban fonksiyonunun bir alt kümesi olduğu da gösterilmiştir. Çok basit şeylerin nedenselliği de ona göre olduğundan şeffaf olacak kadar görülmesi zor olabilmektedir, bu şeffaf gerçeği ilk olarak kimin göreceği merak konusudur. 

Bu hususu daha iyi açıklayan bir çalışmayı bayramdan sonra yayınlamayı düşünüyorum. Bu vesile ile herkesin Kurban Bayramını tebrik ederim. 

Selam ve Saygılarımla

Şükrü Serttop


        Rahmetli  Japon-Türk Prof.Dr. MASATOSHI GÜNDÜZ IKEDA ‘nın 1996 yılında bilimsel bir dergiye verdiği demeçten bir alıntı, aşağıda sunulmuştur : 
 

“ Bilim adamları oldukça dar bir konu üzerinde çalışıp, yazıyor ve böylece genelde bilimin tamamı hakkında geniş görüş açısına sahip olamıyorlar. Mesela Japonya’da bir deyiş vardır : ‘Av peşinde koşan avcı dağı göremez’. Bu bilhassa bu yüzyıl matematiği için geçerli. Matematik öylesine genişledi, öyle çok branş doğdu ki, matematikçiler matematik hakkında genel bir görüş sahibi olamıyorlar ; hatta denilebilir ki kendi branşı dışındaki şeyleri anlamıyorlar. Tabii bazı matematikçiler kendi branşlarına yakın şeyleri anlarlar. Ama genelde o kadar konsantre olmuşlar ki başka şeyleri anlamıyorlar ve anlamadıkları için onu küçümsüyorlar ya da bazen çok büyültüyorlar. Bilimler arası bir iletişimsizlik oluyor. Bunun ortadan kalkması gerekiyor ” . . .

 

Ş.S. Notu : Serttop'un eseri aslında sayılar teorisi uzmanlık alanında değildir. Eser bir uzmanlık alanı olmayan Temel Matematik kapsamındadır. Yani matematik felsefesi ve derinliği olan herkese açıktır. 
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20081205/2908b394/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi