[MD-sorular] MD-sorular Forum'unu destekliyorum

berat okutan tazi55 at hotmail.com
21 Nis 2009 Sal 01:07:48 EEST


Az önceki mail niye boş geldi anlamadım.
Burak Kocabey yazmışım, Burak Yücesoy olacak, özür dilerim.

Date: Mon, 20 Apr 2009 16:08:37 +0300
Subject: Re: [MD-sorular] MD-sorular Forum'unu destekliyorum
From: muratozarslan at gmail.com
To: aliilik at gmail.com
CC: tazi55 at hotmail.com; md-sorular at matematikdunyasi.org

Görünen o ki paralel görüşler hakim. Bir karar ve aktivasyon enerjisi haricinde... 

Bir forumla mail grubunun öznel ve nesnel karşılaştırmalarına şahidiz. ilginç gözlemler, iddialı genellemeler mevcut Ali Bey. Türkiye'de matematiğin "adamakıllı" konuşulduğu yerlerden biri bu mail grubudur ama başka hiçbiryerde yapılmıyor genellemesi yanlıştır. 2. sınıf matematikçi olduğumu kabul ederek,  forumlarda 2. sınıf matematikçiler olduğu genellemesi de yanlıştır( neye göre? kime göre?) Bir forum olsun destekliyorum deyip ardından herkesi 2. sınıf matematikçi yerine koyan kendi içinde çelişen bir ileti olmuş sanki :) 


Şahsi görüşümdür:

Bir matematikçinin asli görevlerinden biridir matematiği sevdirmek. Yoksa kendi çalaaaar kendi söyler. O nedenle az konuşmayacak matematikçi ki az konuşamaz, eleştirel bakar, herşeye maydonoz olur,  şaşırtır... Forumu mail grubundan ayıracak temel nitelik bu zaten. daha çok insana ulaşmak. 


Estetik

Belki zayıf bir etken ancak herhangi bir kitaplığı gezerken bile içeriğini bilmediğimiz kitaplar arasında elimize almaya değer bulduklarımız hep gözümüze güzel gelen kitaplardır. MD ne kadar dolu olsada forum ona bir estetik katacak ve içeriğini merak ettirecektir. mail grubunun aktivitesini kısa zamanda 3 e 5 e katlayacağına eminim. mail grubu ile forum arasında ki gözle görülür bir diğer farkta budur.


Mevzu bahis MD iken mükemmeliyetçilik çok görülmese gerek. O halde latex vs olmasada olur demeyelim. x kişisinin forumu değil ki... hepsi olsun! 

Eh bir karara bağlanırsa Berat Okutan'ın maliyet vs gibi sorularına kesin bir cevap vereceğim.


İyi çalışmalar.

2009/4/20 Ali ilik <aliilik at gmail.com>

Arkadaşlar,
 
Forum kurulmasını destekliyorum. Ancak MD-Sorular listesi kapanmadan şimdiki işlerliğiyle devam etsin. Forum nasıl işleyecek bir görelim.
 
Konu hakkındaki görüşlerimi maddeler halinde sunuyorum:
 
1- Forumun kurulması MD-Sorular'ın sağlığı açısından da kaçınılmaz hale gelmiştir. 
 
MD-Sorular listesinde harbi matematik yapılıyor. Bu, Türkiye'de başka hiçbir yerde yapılmıyor. Matematikçilerin haberleşmeleri için kurulmuş ve daha çok akademisyenlerin üye olduğu Turkmath'de bile yapılmıyor. Orası daha çok bir duyuru sitesi. MD-Sorular'da lise-lisans-yüksek lisans-doktora hatta doktora sonrasına varan konularda soru ve yorumlar görebiliyoruz. Böylesine geniş yelpazede soruların sorulup tartışılabilmesi ve bunca sendir bu listenin ayakta kalabilmesi büyük bir başarıdır. Hepimize teşekkür edelim. Harbi matematikten kasıt, direkt matematik... Kıvırmadan, tüm çıplaklığıyla, zaman zaman acımasızlığıyla matematik. İnsana hatasını tokat gibi anında çarpan matematik. MD'deki matematik.


 
2- Forum listesi MD'ye ve MD-Sorular'a da ilgiyi artırır. Ülkemizdeki forumlarda daha çok 2. sınıf matematikçiler ve matematik öğrencileri konuşur. (Kimse üzerine alınmasın ama üzerine alınması gerekenler alınsın. Ben alınıyorum! Ben 2. sınıf, kalitesiz ve işin kolayına kaçan bir matematikçi adayıyım. Bunları tersine çevirmek için hala mücadele ettiğim olgular var... Pes etmiş değilim.) Benim çoğu kez yaptığım gibi işkembeden sallarlar. Matematik bildiğini zannedenler forumlarda ahkam keser. Gerçek matematikçiler (ya da matematikçi adayları gibi) uğraşarak, çok çalışarak çaba göstererek az ama öz yazanlardır. Eren Mehmet Kıral, vb. gibi. 


 
3- Latex vb. yazılımlar olmadan da en zor sorular sorulabilir. En zor yorumlar yapılabilir. Geçmişte örnekleri bol bol mevcut.
 
4- Dr. Math (www.mathforum.org sanırım)'a üye oldum iki kere. Ama kullanışsız geldi. Sürekli şifre gireceksiniz vs vs. Teknik zorulukları var. Halbuki mail çok daha hızlı, kullanışlı. Gelen soruya anında yanıt verebiliyorsunuz.


 
Özetle, forumu destekliyorum. Özellikle lise öğrencilerinin çok seveceği bir ortam olur forum. Ancak insanı gerçek matematikten uzaklaştırabilir forum ortamı. Böyle de bir dezavantajı var.
 
Kaliteli mühendis-matematikçi bulmak zor. Herkes Kerem Altun değil. Arada saçmalıyor ama idare ediyoruz;) Kerem Altun'un yazıları matematikçilere yakın bir mühendis tipinin yazacağı yazılar. E adam Bilkent'te doktora öğrencisi.


 
Benim yaptığım polemiklerden de kalitesiz mühendislik soru ve yorumlarından da listenin tabanı(!) sıkılıyor. Forum kurulursa bir iki sene içinde MD-Sorular'daki matematiğin kalitesinin çok daha artacağını düşünüyorum.


 
Forum, MD-Sorular'ın şurubu olur. Burayı rahatlatır.

 
20 Nisan 2009 Pazartesi 01:52 tarihinde berat okutan <tazi55 at hotmail.com> yazdı:


Şu anda, arkadaşlarımın maillerinden de anladığım kadarıyla, bir foruma ihtiytaç duymamızın (ya da daha verimli olabileceğini düşünmemizin) temel sebepleri olarak şunları sayabiliriz:

-Mail grubunda LaTeX desteği olmadığı için matematiksel yazımın zor ve verimsiz olması.


-Tartışılan konular arşivde biriktiği halde, arşivin sınırlarından (sınıflandırma,arama ve kullanıcı arayüzü eksikliği vs.) dolayı, konuların dağınık kalması.

Forumu kurabilecek teknik bilgiye sahip üç arkadaş (artı ben) şimdiden gönüllü oldu. Forumun içeriğini asgari düzeyde doldurmak için de yeterli insanın gönüllü olacağına inanıyorum. Özellikle MD-soruların bugün sahip olduğu seviyede olmasını sağladığını düşündüğüm, yazılarının içeriğini takip ettiğim ve bu listeye verdikleri (malesef benim bugüne kadar vermediğim) emek yazdıkları mail sayısından da anlaşabilecek (2009 yılında şimdiye kadar yazılmış 403 mailin 208'ini yazan) değerli altı insanın (Ali Nesin, E. Mehmet Kıral, Tibet Efendi, Barış Uğurcan, Kerem Altun, Ali Ilık) desteğini bekliyorum. Aslında bunu yazmaya çok çekindim, belki de hata yaptım bilmiyorum. Amacım kesinlikle bu insanlar dışındaki insanlar faydalı olamaz, onlar olmadan olmaz demek olmadı. Sadece onlardan gelecek yardımın bana çok umut vereceğini söylemek istedim o kadar. Kesinlikle benim aklıma gelmeyen ya da farkedemediğim, bu listeye çok emeği geçmiş birçok kişi daha vardır.Ya da kendimi örneği olarak gösterebileceğim, listeye şimdiye kadar vermesi gerektiğini düşündüğü yeteri ilgiyi vermemiş ama bunu değiştirmek isteyen, matematik konusunda daha çok sosyal sorumluluk almak isteyen kişiler de vardır.



Murat Özarslan'ın değindiği bazı sorunlara gelirsem:
-Matematikte konuların içiçeliği nedeniyle sınıflandırmanın zor olması.

Dediğin gibi, mükemmel bir sınıflandırma imkansız. Malesef bu konu başlıklarının tanımları matematikte yaptığımız tanımlar kadar açık ve kesin olmuyor. Ama yine de belli bir kullanışlılık seviyesinde bir sınıflandırma yapabileceğimize inanıyorum. Örneğin bunun için Matematik Dünyası'ndaki ana başlıkları kullanabiliriz. Ya da Cem Kocagil'in mailinde gönderdiği forum sitelerinden örnek alabiliriz.



-Üyelerin yetersizliği nedeniyle forumun amaç ve faydasını kaybetmesi.

Her temel konu başlığı altına koyabileceğimiz, yeterli (bilgili) insanlar tarafından yazılmış sabit konular olması forumun faydasını kaybetmemesi açısından faydalı olabilir. Ya da üye alımına çeşitli sınırlamalar getirebiliriz; üyelik sırasında bir matematik sorusunun çözümünü istemek, md üyesi olmak vs. gibi.



-Maliyet.

İstediğimiz gibi bir forum ne kadara mal olur bilmiyorum. Yeterince gönüllü olursa karşılayabileceğimize "inanıyorum", çok mu iyimserim?



Date: Sun, 19 Apr 2009 15:56:36 +0300 

Subject: Re: [MD-sorular] Forum
From: muratozarslan at gmail.com 



To: tazi55 at hotmail.com
CC: md-sorular at matematikdunyasi.org

Bir forum fikri gayet güzel. 3-5 yıldır naçizane tecrübe ettiğim şeyleri paylaşmak istiyorum.



Şu anda geomania.org(yazıp yazmamakta tereddütteydim yanlış anlaşılmaması dileğiyle) u yönetmekteyiz. Bir forumu yönetebilmenin zorluklarına artı olarak matematik içerikli forumların kendine has zorluklarıda var. 



Değerli arkadaşlarımın konu ettiği "Temel Konu Başlıkları" na değinmek istiyorum. siz ne kadar konu konu, başlık başlık ayırmaya çalışsanızda matematik bu, birden fazla başlığa girecek sorularımız olacaktır bu özellikle geometride belirgin. ne kadar çok bölüm olursa kontrolüde o kadar zor olmakta. sonuç olarak sorular ya latex ile ( bilenler) ya da resim halinde foruma atılacaktır. bir süre sonra ne nerede anlamak, aradığını bulmak imkansızlaşmaktadır. 



Üye potansiyelinin temel forum kullanımına ait bilgilerinin zayıflığı matematik içerikli forumlarda çok belirginleşmekte ve sonunda forumun amacından çıktığı artık yardım edemediği görülmekte ve onca emek silinip gitmektedir. 



herşeyden öte matematik içerikli bir forumun bulunacağı sunucunun belli başlı özelliklere sahip olması gerekir bunun yanında foruma eklenecek resimlerin kuşaktan kuşağa aktarılması adına başka sunucularda değil forumun bulunduğu sunucuda saklanması gerekir (ekstra maliyet). 



kullanıcıların resimleri nasıl eklediğinden tutun hangi programlar aracılığıyla nasıl çizecekleri hep problem olacaktır. 
( kimse çizilmesi gerkeen bir şekli esas ölçüleri dışında çizmeyi kendisine yediremeyecektir böyle bir oluşumda...) 



böyle bir oluşum karara bağlanırsa yardım edebilecek teknik potansiyele sahibim, en azından kurulabilecek bir ekibe dahil olmak isterim.

sevgi, saygı ve muhabbetle...




2009/4/19 berat okutan <tazi55 at hotmail.com>


Eğer forum kurmaya gönüllü yeterince kişi çıkarsa, forumun içeriği, üyeliğin nasıl olması gerektiği vs. hakkında daha ayrıntılı konuşabiliriz. Ama ilk olarak burda (MD-sorular) yeterli desteği bulabilmesi önemli bence. Forum altındaki temel konu başlıklarının içini belli bir ölçüde doldurabilecek, denetleyebilecek seviyede insanların yardımına ihtiyaç var diye düşünüyorum, yanılıyor muyum?



"mathelpforum" da konuların düzenleniş şekli çok güzel gözüküyor. Teknik kısmına ben de yardımcı olmak isterim, ama önce öğrenmem lazım.



Date: Sun, 19 Apr 2009 10:10:22 +0300
Subject: Re: [MD-sorular] Forum
From: cem.kocagil at gmail.com
To: tazi55 at hotmail.com


CC: md-sorular at matematikdunyasi.org 




Aynı fikirdeyim. Foruma LaTeX desteği de ekleyerek matematiksel ifadeleri çok çok kolay bir şekilde yazabiliriz. Ayrıca tartışılan konular kalıcı olur, isteyen herkes istediği zaman faydalanabilir. Üstelik böyle bir forumla karşılaşanların matematiği ne kadar sevdiğini biliyorum.



Bana göre test sorularını yasaklamak gerekiyor. Sadece ilgilenen liseliler ve daha üst seviye matematik bilgisine sahip olanlara yönelik olmalı (MD gibi).

Forumların kurulup yönetilmesi hakkında bilgim var. Eğer istenirse ve teknik kısmıyla benden başka ilgilenen çıkmazsa yazın bu konuda yardımcı olabilirim.



Bahsettiğim tarzda forumlar: 
http://www.mathhelpforum.com/
http://www.artofproblemsolving.com/Forum/index.php




2009/4/18 berat okutan <tazi55 at hotmail.com>


Neden Matematik Dünyası dergisine bağlı bir forum kurmuyoruz? Aslında önemli olan bu forumun Matematik Dünyası dergisine bağlı olmasından öte, matematikten iyi anlayan, topluma matematiği -matematiksel düşünceyi yaymak isteyen sorumlu insanlar tarafından kurulması; ancak (etkin olabilecek) böyle bir topluluğu görebildiğim tek yer Matematik Dünyası dergisi ve MD-sorular olduğu için ona bağlı olmasını öneriyorum.



Google araması sonucunda, iyiye benzeyen sadece "www.matematikcafe.net" diye bir forum bulabildim. Forumu çok iyi incelemedim, ancak şu anda eleştirebileceğim nokta çok fazla reklam olması ve konuların iyi sınıflandırılamaması (cebir, analiz vs.).



MD-Sorular arşivinde forum konusuyla ilgili maillere baktığımda bir tek, 12 Mart 2006 tarihli, şu maili bulabildim:

"Kanımca mail list'i bir foruma çevirirseniz daha kullanışlı olabilir. Örneğin, birkaç arkadaş maillerinde utf-8 kullanmışlar malesef okumak mümkün değil. hem mail list'de html kullanımaması hemde plain text'in iyi düzenlenmemesi sonucu yollanan bir kod ioccc'ye aday duruma gelmiş, gene okumak çok güç. Tabii ki mail atanlar o mail'i okumaya çalışan insanlarıda düşünürlerse buna hiç gerek kalmaz..."



Burada yazan insanlar tarafından oluşturulacak bir forumun çok faydalı olacağı düşüncesindeyim. Bir forum nasıl kurulur ve işler henüz bilmesem de, böyle bir girişime gönüllü olduğumu belirtmek isterim. Eğer benim bilmediğim iyi bir forum, ya da bu konuda zaten başlamış bir hareket varsa, bilgilendirirseniz sevinirim.



Görüşlerinizi bekliyorum.



What can you do with the new Windows Live? Find out
_______________________________________________
MD-sorular e-posta listesi


sorular at matematikdunyasi.org
http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular






check out the rest of the Windows Live™. More than mail–Windows Live™ goes way beyond your inbox. More than messages
_______________________________________________


MD-sorular e-posta listesi
sorular at matematikdunyasi.org
http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular






Get news, entertainment and everything you care about at Live.com. Check it out!
_______________________________________________
MD-sorular e-posta listesi


sorular at matematikdunyasi.org
http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular





_______________________________________________

MD-sorular e-posta listesi

sorular at matematikdunyasi.org

http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular


_________________________________________________________________
News, entertainment and everything you care about at Live.com. Get it now!
http://www.live.com/getstarted.aspx
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20090420/ced28d8f/attachment-0001.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi