[MD-sorular] euler vs gauss

cemliman cemliman at hotmail.com
21 Tem 2009 Sal 16:50:26 EEST



http://tr.wikipedia.org/wiki/Leonhard_Euler  sayfasına göre   15 Nisan 1707, Basel, İsviçre  doğumlu, 18. yüzyıl'ın ın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikçilerinden biri kabul edilmektedir. En üretken matematikçilerden biri olarak çalışmalarının bütünü 70 cildi aşmaktadır. Euler pek çok yeni kavram geliştirmiş, basit aritmetikten sayılar teorisi ve topolojiye kadar farklı alanlarda uzun süre kabul gören birçok teorem ispatlamıştır. Bu çalışmaları esnasında, günümüzde kullanılan modern matematik terminolojisinin yaratıcısı olmuş fonksiyon kavramı ve onun yazımını tanımlamıştır (yaptığı bu çalışma için verilebilecek örneklerden bazıları trigonometrik fonksiyonlar için yaptığı sin, cos ve tan tanımlamalarıdır).,  ...................................................................



http://matematizm.blogcu.com/gauss_33553881.html  sayfasina gore
Tarihin en büyük üç matematikçisi, Archimedes, Newton ve Gauss' tur.

Matematikçilerin prensi ve kralı olarak anılan Gauss aslında çok fakir bir ailenin oğluydu. Brunswick'te yoksul bir evde 30 Nisan 1777 günü doğdu.

 

...... 

İlk kitabı Disquisitiones (1801)

Kitap yedi bölümdü. Sekizinci bölümü basım masraflarından kısmak amacıyla kaldırılmıştı. Bu kitapta denklik modülleri, kuadratik kalanlar, 2. ve 3. dereceden kuadratik formlar ve xn=1 denkleminin çözümü yer almaktadır.

 

Yeni bir gezegen keşfedilmişti yörüngesinin hesabı çok güçtü. Newton ve Laplace bunun hesaplanmasının neredeyse imkânsız olduğunu söylüyordu. Hatta bu günkü bilgisayar teknolojisinde bile çok uzun bir sürede hesaplanabiliyor. Ceres isimli bu gezegenin yerini bulabilmek için 3 gün 3 gece hiç durmadan uğraşan Euler sonunda bir gözünü kaybetmişti. Bu gezegenin yeri Gauss tarafından kesin hesaplarla belirlenmiş ve onun işaret ettiği yerde bulunmuştur. Gauss bu keşfi yaptığında 24 yaşındaydı. Bu keşiften sonra şan ve şöhret yağmaya başladı. Ceres'in izleyeceği yörüngeyi nasıl bu kadar hatasız hesaplayabildiği sorulunca, "logaritma kullandım" cevabını vermiş, logaritma cetvelini nasıl bu kadar hızlı kullanabildiği sorulunca da "cetvele ne gerek var, hepsini kafamda hesaplıyorum!" demiştir.

 

Gauss yirmi dokuz yaşında çok önemli bir matematikçiydi ama kendisini seven dükün ona bağladığı maaştan başka bir geliri yoktu. Ve dük artık ölmüştü böylece hiçbir geliri kalmamıştı. Gauss'u geçindirecek iş Saint Petersburg' ta Euler den boşalan kürsüydü ve oraya davet edilmişti. Fakat Gauss Almanya'da kalmak istedi ve Göttingen Gözlemevi Müdürlüğünü kabul etti.

 

İcatları.

         Yansımadan yararlanarak uzak yerleri işaretleyebilmek için Helyotropu bulmuştur.

         Gökbilimi aletlerinin çoğunu geliştirmiş

         İki telli manyetometreyi icat etmiştir.

         Elektromanyetik telgrafı bulmuştur.

 

Avrupa'nın tüm edebiyatlarını, eski çağın klasiklerini, dünya siyasetini, yabancı dilleri, botanik ve mineroloji ve yeni bilimleri biliyordu. Net olarak kaç dil bildiği bilinmiyor fakat 60 yaşında en son Rusça öğrendiği biliniyor.

 

Cauchy karmaşık değişkenli fonksiyonlarla ilişkin ünlü buluşlarını yayınladığında hiç ilgilenmedi çünkü onları çok uzun yıllar önce o zaten çözmüştü ama bunların hepsi o ünlü not defterinde saklıydı. Hamilton'un 15 yıl uğraşıp bulduğu kuaterniyonlar hakkındaki çalışmalarını gördüğünde hiçbir şey söylemeyip susmuştu. Çünkü bu çalışmaların hepsi 30 yıldan beri not defterinde yazılı bulunmaktaydı.

 

Eserleri

         1800-1820 arası: Gökbilimi

         1820-1830 arası: jeodezi, yüzeyler kuramı, konform dönüşümler

         1830-1840 arası: fizik-matematik, elektro manyetizm, yerkürenin manyetizmi ve Newton yasalarına göre çekme kuramı

         1841-1855 arası: konum geometrisi, karmaşık değişkenli fonksiyonlar

                        dallarında eserler vermiştir.

 


 Kaynakça

 

-    Dönmez, Ali. Matematiğin Öyküsü ve Serüveni 8. Cilt, s.138, Can Matbaacılık, İstanbul.




  ----- Original Message ----- 
  From: Ege Azuz 
  To: MD MD 
  Sent: Tuesday, July 21, 2009 4:07 PM
  Subject: [MD-sorular] euler vs gauss


  Uzun süredir düşünüyorum ama karar veremedim, Euler mi yoksa Gauss mu matematikte daha iyi?

  E.



------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  MD-sorular e-posta listesi
  sorular at matematikdunyasi.org
  http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20090721/2cb4d755/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi