[MD-sorular] 300 yillik bulmacayi 16 yasindaki irakli gocmen cozdu..

Yuksel YILDIRIM xleopar at yahoo.com
30 Mayıs 2009 Cmt 23:38:51 EEST


300 yillik bulmacayi 16 yasindaki irakli gocmen cozdu..

30/05/2009

irak asilli isvecli 16 yasindaki altoumaimi, 17. yuzyilda yasayan isvicreli matematikci jakob bernoulli'nin buldugu bir hesaplama dizisi olan ve 300 yildir bir turlu cozulemeyen 'bernoulli sayilari' basitlestiren bir formul buldu

stockholm- isvec'te yasayan 16 yasindaki irakli gocmen, 300 yildir cozulemeyen bir matematik bilmecesini sadece 4 ayda cozdu. muhammed altoumaimi, 17. yuzyilda yasayan isvicreli matematikci jakob bernoulli'nin buldugu bir hesaplama dizisi olan ve 300 yildir bir turlu cozulemeyen 'bernoulli sayilari'ni, sadece 4 ay icinde aciklayip basitlestirecek bir formul uretti.

universiteden teklif geldi

calismasini okudugu lisedeki ogretmenlere gosteren genc dahi, buldugu formulun ise yarayacagina kimsenin inanmadigini soyledi. muhammed, bunun uzerine isvec'in uppsala universitesi'ndeki profesorlerle temasa gecti. calismasinin tamamen dogru oldugu ortaya cikan muhammed'e universitede yer teklif edildi, ancak genc, okuluna odaklanmak ve yazin ozel matematik ile fizik dersleri almak icin bu teklifi geri cevirdi. 

(haberturk)





      


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi