[MD-sorular] line integral

tibet efendi tibetefendi at yahoo.com
12 Nis 2010 Pzt 02:32:30 EEST


Skalar alan icin yine alan olarak düsünebilirsiniz, söyle ki:R^2'den R'ye bir fonksiyonun integralini aldiginizi düsünün. Fonksiyonun grafigini ucan hali gibi düsünün. Egrinizi yere R^2'nin üzerine cizin. O egriden yukaridaki ucan haliya dik olarak bir perde cikarin. Integral iste o perdenin alanidir. Sanirim anlatabildim, anlatamadiysam bir cevap yazin, cizimini yapayim.
Vektör alani icin örnek:Bir parcacigin bir manyetik alanda bir yol boyunca o manyetik alanin etkisiyle hareket ettigini düsünün. Maynetik alan vektör alanina tekabül edecek.Ama söyle: manyetik alanin etkisinde serbest hareket etmiyor. Sizin önceden belirlediginiz bir yol boyunca hareket ediyor. Yani siz o cisme bir ray yaptiniz, sürtünmesiz bir ray. O cisim o ray üzerinde hareket edebiliyor ancak ileri geri. O rayi da üzerinde integral alacaginiz egri olarak düsünün.Siz cismi itmiyorsunuz. Sadece manyetik alan, onu bir yerden bir yere götürüyor. Rayin basindan sonuna.Aldiginiz integral, manyetik alanin cisme o yol boyunca etkiyerek ne kadar is yaptigini verir.
Simdi burada dikkat edilmesi gereken sey su: bu örnekte line integral sadece ilk ve son noktalardaki potansiyel farkindan hesaplanabilir. Ilk ve son nokta sabitse ikisi arasina rayi nasil dösediginizin bir önemi yoktur. Integral, egriden bagimsiz olarak hep ayni cikar. Bu tür güzel vektör alanlarina konservatif deniyor. (tutucu, muhafazakar)
Güzel vektör alanlarinda bu hep böyle olur. Manyetik alanlar, kütle cekimi alanlari hep böyle güzel vektör alanlaridir. Güzel olmayan vektör alanlari da vardir ama. Onlarda iki nokta arasinda cizdiginiz yolun sekli integralin degerini degistirebilir.
Iste böyle. "Curl" ve "divergence" kavramlarini da anladiniz mi bu is tamam demektir. Bu iki kavramin da fiziksel karsiliklarini ve integralle baglantisini anlamaya calisin. Bunlar hep cizerek anlasilabiliyor. Sabirla... ve gece bunlarin rüyasina yatarak :)
Yukarida verdigim örneklerin neden integrale karsilik geldigini de kafa patlatarak kendiniz bulabilirsiniz. Anlasilabilecek seyler. Ama derslerde genelde anlatilmiyor, Ya da ben kötü hocalara denk geldim.
Bu konulari fizikcilerden dinlemek gerekiyor anlamak icin, matematikciler güzel anlatamiyorlar.
tibet


--- On Sun, 4/11/10, tÿfffffcrker isenlik <isenlik at yahoo.com> wrote:

From: tÿfffffcrker isenlik <isenlik at yahoo.com>
Subject: [MD-sorular] line integral
To: md-sorular at matematikdunyasi.org
Date: Sunday, April 11, 2010, 11:47 PM

merhaba,line integral in fiziksel yorumunu nasıl yapabiliriz, merak ettiğim tanımından ziyade (ki belki tanımından da anlamak mümkündür), sonuç olarak ne elde etmiş oluyoruz, bi scalar ya da vektör alanı bi eğri boyunca entegre ederek o alanla ilgili nasıl bir bilgiye ulaşıyoruz, eğri boyunca nasıl değiştiği dışında. ya da başka bir deyişle basit bir karşılaştırma ile şunu öğrenmek istiyorum aslında, tek boyutta riemann integrali düşünsek, söz konusu entegre edilecek fonksiyonun altında kalan alanı buluyoruz, peki line integal sonucunda ne çıkıyor, fiziksel nasıl bir anlam yükleyebiliriz?


      
-----Inline Attachment Follows-----

_______________________________________________
MD-sorular e-posta listesi
sorular at matematikdunyasi.org
http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular


      
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20100411/9e232242/attachment.htm>


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi