[MD-sorular] Yan: off-topic.. baslayan her sey biter (*)

tibet efendi tibetefendi at yahoo.com
25 Şub 2010 Per 18:35:37 EET


Verdigi diziler yanlis. Zaten diziyi de yanlis tanimlamis.

http://en.wikipedia.org/wiki/Collatz_conjecture
Buradan Collatz'in dizisinin ne olduguna bakabilir merak eden.

Bu dizinin siyasetle iliskisi ne?
Simdiye kadar gördügüm en tirt matematiksel model.

Kim bu insanlara yazi yazdiriyor, köse veriyor? Onu da anlamak mümkün degil.

Bilmedigi seyleri biliyormus gibi yapan insanlar vardir. Ama en azindan konusmalarda az sayida kisiye karsi yaparlar. Gazeteye yazi olarak yazmazlar. Basiliyor o gazete, herkese gidiyor, insan biraz düsünür. Yani akilsizligin bu kadari...

Allahtan "matematiksel ispat" lafini tirnak icine almis :)

Bu arada yazi saka da olabilir. Ama sakaysa bile Collatz meselesini dogru anlatmaliydi.

tibet




--- 25/02/10 Per tarihinde Yuksel YILDIRIM <xleopar at yahoo.com> şöyle yazıyor:

Kimden: Yuksel YILDIRIM <xleopar at yahoo.com>
Konu: [MD-sorular] off-topic.. baslayan her sey biter
Kime: "Matematik Dunyasi" <md-sorular at matematikdunyasi.org>
Tarihi: 25 Şubat 2010 Perşembe, 17:06


haberturk,ten yigit bulut bugun biraz matematiksel yazmis.. 

NOT: gruptaki musluman arkadaslarin mevlid kandilleri mubarek olsun..


----
hicbir 'iktidar, tez, parti hatta sistem' sonsuza kadar ayakta kalamaz!

balyoz, ergenekon ile cok farkli!

dun yazdim ama son 24 saatte kamuoyunda gorduklerim ile bir kez daha uzerinden gecmek istiyorum; balyoz ile ergenekon 'ozunden gelisimine kadar' cok farkli 'iddia edilen yapilar'!

biri, 'her seyi icine ceken bir genel', digeri 'uzmanlasmis kisileri icine alan bir ozel'. daha acik yazayim; ergenekon, psIkolojik olarak hazir olunmayan bir iktidara karsi 'genel bir algilama ve tepki' denkleminin adi.. balyoz, yine ayni iktidara karsi 'ozu askeri bir hamleye' dayanan ve 'bir harp oyunu mantigi' icinde gelistirildigi iddia edilen bir yapi. biri
 sivilden askere, digere askerden sivile. bence fark cok acik!

baslayan her sey biter

daha acik yazayim; genlesen her sey buzusur! bu 'icinde yasadigimiz sistem icin tanimlanmis' bir kural olup, istisna yoktur.

sevgili dostlar, bu noktada daha once 'piyasalardaki genlesme-buzusmeyi' sorgulamak adina ornekledigim bir 'matematik ispati' paylasmak istiyorum.. lafi hic uzatmadan dogrudan konuya girecegim.. modelimizi ilk etapta tarif edelim; x olarak adlandirabilecegimiz bir 'somut-soyut varligimiz' oldugunu varsayalim.

x'in, bu iktidar olabilir, sistem veya devlet dahi olabilir; 'belli bir noktadan yola cikarak' dalga dalga '3 katina cikip' ustune '1' eklendigini, her geri cekilmede de yuzde 50 geri geldigini varsayalim..

bu noktada soralim; her dalgada 3 katindan 1 fazla yukari giden ama buna karsilik yarisina kadar geri cekilen bu 'dinamik', sizce basladigi noktaya, hatta altina gelir mi? ilk cevabinizi duyar gibiyim: ne
 devlet, ne sistem, ne parti; 3 katina kadar genlestikten sonra asla basladigi noktanin altina geri donemez.

sevgili dostlar, gelebilir! inanmayacaksiniz ama; her baslayan biter!

inanmiyorsaniz; gelin birlikte sorgulayalim.. bu noktada matematikte '3n+1' veya 'collatz problemi' olarak adlandirilan dinamik esliginde, 'dinamigimizin' degerini belli bir noktadan baslatmak ve birkac ornegi size aktarmak istiyorum.

ornek 1: x'imizin baslangic degeri '3'olsun. yukaridaki mantigi uygulayalim ve tek sayilari, 3 katina cikan endeksi ifade etmek icin '3 ile carpip 1 ekleyelim', cift sayilari da yuzde 50 geri cekilme prensibi ile 2'ye bolelim. elde ettigimiz sayilar soyle olusur: '3, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1, 4, 2, 1..' sonuc cok acik; trend '3' noktasindan baslayip tepe yapiyor ve '4, 2, 1' dongusune, yani piyasa agzi ile 'yatay' dinamige kavusuyor.

ornek 2: yukaridaki deneme tesaduf eseri boyle oldu diyorsaniz, '7' ile baslayalim. elde
 ettigimiz sayilar soyle: '7, 22, 11, 34, 17, 52, 26, 13, 40, 20, 10, 5, 16, 8, 4, 2, 1, 4, 2, 1..' sonuc yine cok acik; trend '7' noktasindan basliyor '52' zirvesini zorluyor ve yeniden yatay dinamige kavusuyor. sayilari grafik uzerinde dagitirsaniz 'can egrisi' prensibine uyan 'tepe' yapip salinan bir trend elde edebilirsiniz.

ornek 3: yine tesaduf oldu diyorsaniz, sizi yormadan bizi kucuk sayilar icinde 'en tepe' noktasina goturecek sayi olan '27' ile baslayalim. elde ettigimiz sayilarin hepsini burada yazmam mumkun degil ama bazilarini atlayarak aktariyorum: '27, 82, 124, 9232..' sonuc yine cok acik: '9232' noktasi test edilmesine hatta hepimiz 'geri donmez' diye umutlanmamiza ragmen, belli bir noktada sert dususler geliyor ve yeniden kacinilmaz sona ulasiyoruz.

sevgili dostlarim, denemeleri cogaltip '1 trilyon' baslangic olana kadar deneyebilirsiniz. yorulmak istemeyenler icin ben sonucu aktarayim; her denemeniz icin kacinilmaz son '4,
 2, 1, 4' yani dibe yakin salinan 'yatay dinamik'.

sonuc: her 'baslayan' biter! her iktidar, sistem, devlet, tez, doktrin 'ne kadar genlesirse genlessin' basladigi noktaya doner. hala inanmiyor musunuz; nerede anavatan partisi? nerede roma imparatorlugu? nerede osmanli? nerede 'fizik bedenler', nerede 'soyut varliklar'?

yigit bulut, 24.02.2010



      
-----Satır İçi Eki Var-----

_______________________________________________
MD-sorular e-posta listesi
sorular at matematikdunyasi.org
http://lists.math.bilgi.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/md-sorular


      ___________________________________________________________________
Yahoo! Türkiye açıldı!  http://yahoo.com.tr
İnternet üzerindeki en iyi içeriği Yahoo! Türkiye sizlere sunuyor!
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20100225/86b1c088/attachment.htm>


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi