[MD-sorular] RE : Dualite nasıl belirir?

Murat Davman murat.davman at hotmail.com
8 Mayıs 2010 Cmt 17:33:21 EEST



Sayın Metin Bey
Matematikte dualite ile ilgili şu linkte pek çok bilgi var,
(Wolfram MathWorld)
Grup teorisinde dual kavramlar, teoremler var mıdır?sorunuzun yanıtını da bu linkte  bulacaksınız,
Bu bağlamda, mesela lokal kompakt Abelin Gruplara ilişkin olarak'Pontryagin Duality' adlı hücreyi tıklatıpaçabilirsiniz.
---Matematiğin bir konusunda, dualite olup olmadığını nasıl sezebiliriz; mesela bir konuyu öğreniyoruz diyelim, duallik kendini nasıl belli eder, belli etmeye başlar? Bununla ilgili genel bir şey söyleyebilir miyiz? diyorsunuz..Matematiğin her dalında değilse bile pek çok dalında doğal olarak veyazorlamalı/yapmacık/yapay da olsa bir dualite kondurmak mümkün.Bu benim bilgi ve izlenimlerimden oluşanfikrim..Dualite olup olmadığını sezebilir miyiz ?Bence evet, en azından çoğu durumlarda,matematiğin yüzde ellisi histir, hissetmektir,sezmektir dersem çok fazla abartı yapmış olmamkanısındayım..Hemen belirteyim matematik rüya görmekle olmaz,çaba ister, ceht ister, okumak öğrenmek ister,riyaziye demişler çile çekmek ister,riyaziyat ister..Tüm liste üyelerinehürmetlerimle,.Murat Davman.__________________________________________________
İlgili İleti:
From: Metin Odun <metamaths at gmail.com>To: md-sorular at matematikdunyasi.orgSent: Thu, May 6, 2010 8:39:05 PMSubject: [MD-sorular] Dualite nasıl belirir?
1- Grup teorisinde dual kavramlar, teoremler var mıdır?2- Matematiğin bir konusunda, dualite olup olmadığını nasıl sezebiliriz;mesela bir konuyu öğreniyoruz diyelim, duallik kendini nasıl belli eder, belli etmeye başlar? Bununla ilgili genel bir şey söyleyebilir miyiz?
__________ 		 	   		  
_________________________________________________________________
Windows Live: Arkadaşlarınız size e-posta gönderdiklerinde Flickr, Twitter ve Digg'deki hareketlerinizi görürler.
http://www.microsoft.com/windows/windowslive/see-it-in-action/social-network-basics.aspx?ocid=PID23461::T:WLMTAGL:ON:WL:tr-tr:SI_SB_3:092010
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20100508/a34deb3e/attachment.htm>


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi