YNT: [MD-sorular] FW: MERAK

Caner Çelik anafor at student.bilgi.edu.tr
9 Nis 2005 Cmt 21:14:33 EEST


Cevap1-2: Sorulardaki eksik kısım ilk seferinde doldurulan miktarın kabın yarısı olup olmadığıdır. Eğer ilk seferde kabı dolduracak kadar su koyarsak soru bir için cevap kabın taşacak olduğu, soru iki için verilecek cevap ise kaba daha fazla su konmayacağı çünkü kapta boşyer olmayacağıdır. 
Aynı şekilde soru bir ile soru iki arasındaki fark da şu noktadadır. Soru birde, eğer ilk seferinde kabın yarısından bir yudum dahi fazla su koyacak olursak kap muhakkak taşacaktır. Ama soru iki su miktarı ile değil boş alan ile ilgilendiği için ikinci kap asla taşmayacaktır.
Eğer kaba doldurulan ilk miktar kabın yarısı ise : İlk iki soruda da kap asla taşmayacak, çünkü asla dolmayacaktır. çünkü her zaman son doldurulan miktar kadar boş yer kalacaktır. 
Yani birinci soru için kaba ilk koyduğumuz miktar X  ise ikincide X'e ihityacı olacaktır dolmak için ama biz bunun yarısı kadar yani X/2 kadar su dolduracağız. Bu sefer dolmak için X/2 kadar suya ihtiyaç duyacak ama biz bunun yarısı kadar yani X/4 kadar su dolduracağız ve her zaman dolmak için son koyulan miktar kadar suya ihtiyaç duyacak ama biz hep bunun yarısı kadar su dolduracağız.
Ve ikinci soru için: İlk seferde yarısı kadar,yani X kadar doldurursak birinci soru için geçerli olan durum burada da geçerli olacaktır. Yani X kadar suya gereksinecektir, o kadar boş yeri olacaktır ama biz X/2 ile doldurmak zorunda olduğumuzdan bu X/2 gerektiğinde X/4, X/4 gerektiğinde X/8, şeklinde devam edecektir ve biz asla dolduramayız bu şekilde iki kabı da.
Cevap3 : Sanırım anlamsal farkının doldurulan miktar ile ilintili olduğunu ve sonucun doldurulan miktara göre değişeceğini yeterince izah edebilmişimdir. 
Cevap4: Sizce? Bir teoremin ispatı esnasında bir tane dahi counter-example (karşı örnek) bulursak bunun ispatlamaya çalıştığımız teoremin doğruluğunun değil yanlışlığının göstergesi olduğunu kabul edip teoremin doğru olmadığını söylüyorsak,  istisnai örnek kaideyi bozmaz mı?
Cevap5:Bu soru konusunda birşey söyleyemiyorum. Bir başka arkadaş cevaplandırır umarım.

________________________________

Kimden: md-sorular-bounces at matematikdunyasi.org bu kişinin yerine: ali nesin
Gönderilmiş: Cmt 09.04.2005 16:33
Kime: md-sorular at matematikdunyasi.org
Bilgi: karabulutyalcin at yahoo.com
Konu: [MD-sorular] FW: MERAK


 
 
SORU 1
  
BIR KABA, SUREKLI OLARAK, HER SEFERINDE BIR ONCEKI DOLDURULAN MIKTARIN YARISI KADAR SU DOLDURULSA, KAP BIR SURE SONRA TASAR MI?
 
SORU 2
 
BIR KABA, SUREKLI OLARAK, HER SEFERINDE KABIN BIR ONCEKI DURUMDA VAR OLAN BOS KISMININ YARISI KADAR SU DOLDURULSA, KAP BIR SURE SONRA TASAR MI?
 
SORU 3
 
 BIRINCI VE IKINCI SORULAR ANLAMSAL OLARAK AYNI MIDIR?
 
SORU 4
 
 ISTISNALAR KAIDEYI BOZMAZ ONERMESI BILIM FELSEFESI ACISINDAN DOGRU MUDUR?
 
SORU 5
 
INSAN DOGAR, INSAN BUYUR, INSAN OLUR. = INSAN DOGAR, BUYUR, OLUR.
 
                                                        ILE                             
 
                                 A X B + A X C + A X D  =  A X (B + C + D)
 
ESITLIKLERI ARASINDA PARALELLIK VAR MIDIR?
 
SORULARIMA VERECEGINIZ EVET VEYA HAYIR SEKLINDA KISA CEVAPLAR BILE BENI BUYUK OLCUDE AYDINLATMAYA YETERLI OLACAKTIR, ILGINIZ ICIN TESEKKUR EDERIM.
________________________________

Yahoo! Messenger
Show us what our next emoticon should look like. Join the fun. <http://us.rd.yahoo.com/evt=31855/*http:/advision.webevents.yahoo.com/emoticontest> 
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20050409/735e5c8a/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi