[MD-sorular] sudoku

Can Demir demcan83 at yahoo.com
27 Mar 2007 Sal 18:23:50 EEST


Öncelikle sanırım sizi tatmin etmeyecek kadar olsa da yapımıyla ve oyunun matematiği ile ilgili bilginin bir kısmına buradan ulaşabilrsiniz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sudoku

MD 2006-I sayısında sayfa 103-104'te sudokunun çözüm yollarından çok, yapılışına dair Takgür Horal'ın bir yazısı var (bu yazı internette yok maalesef). Yazının altındaki notta ise Robin Wilson'ın Focus dergisinde çıkan bir yazısından yararlanarak bu yazının oluşturulduğu belirtiliyor. Tam olarak hangi sayı olduğunu bilmiyorum ama araştırmak isterseniz http://www.maa.org/pubs/pastissues.html sayfasında Focus dergisinin eski sayılarına ulaşabilirsiniz.

Bu adresten de Robin Wİlson'ın kitaplarının isimlerini öğrenebilrsiniz.


 http://en.wikipedia.org/wiki/Robin_Wilson_%28mathematician%29

Kerem Altun <kerem.altun at gmail.com> wrote: Yanitini bilmedigim bir soru sorayim. Son birkac senenin populer oyunu sudoku ile ilgili. Bilmeyenler icin, sudoku oyunu soyle: 9x9'luk bir kare matris var, bu da duzgun olarak 3x3'luk kare matrislere bolunmus durumda. Her kareye 1 ile 9 arasinda bir rakam yazilacak, ve her satirda, her sutunda ve her 3x3'luk karede her rakamdan yalniz bir tane olacak. 

Tabii oyunu oynayabilmek icin birkac tane rakamin bastan yazilmis olmasi gerekli, ona gore geri kalanlar doldurulmali. Yoksa cozumu bulmak zor degil, zaten birsuru cozum var. (Kac tane? Baraj sorusu olarak bu dusunulebilir belki :) ) Gazetelerde "kolay", "zor", ve "cok zor" olarak siniflandirilmis sekilde bulunuyor bu sorular.  Genel olarak "kolay" olan sudoku bulmacalarinda bastan daha cok rakam verilmis durumda. 

Sorum su: bir sudoku bulmacasinin tek bir cozumu olmasi icin, onceden yazilmis olan rakamlarin hangi kosulu saglamasi gerekir? (ornegin kac rakam verilmeli, kac tanesi birbirinden farkli olmali, rakamlar matriste nereye konulmali vs) Boyle bir bulmaca olduguna gore, bunun da yapilmis bir analizi vardir diye dusunuyorum. Bilgisayar kullanilmiyordur herhalde. Bir populer matematik dergisi olan MD'de de, genel kaninin aksine, esas matematigin bu bulmacayi cozmek degil de hazirlamak oldugunu anlatan bir yazi neden olmasin? 

Kerem

 _______________________________________________
MD-sorular mailing list
MD-sorular at matematikdunyasi.org
http://matematikdunyasi.org/mailman/listinfo/md-sorular


 
---------------------------------
Need Mail bonding?
Go to the Yahoo! Mail Q&A for great tips from Yahoo! Answers users.
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20070327/4e9c98ea/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi