[MD-sorular] ÖSS konusu

barış uğurcan barisevren19 at yahoo.com
9 Eyl 2005 Cum 10:22:12 EEST


karsilikli saygi konusunda katiliyorum ama matematigin anlami, evrenselligi ve oss matematigi hakkinda farkli dusunuyorum. oncelikle sunun altini cizmek gerekir ki matematigin evrensel olmasi demek matematikle ilgili her faaliyetin `matematik yapmak` anlamina gelecegini gostermez. Tabi ki burada amacimizin ne oldugu da onemli. Yani, eger amac sinavlarda yapabilecek kadar matematik ogrenip istenilen nete ulasmaksa siz belki hakli olabilirsiniz ama sunu da goz onunde bulundurmak gerekir ki Turkiye sartlarinda bu sistemin uygulaniyor olmasi; en dogru, ulkemize buyuk matematikciler yetistirecek sistemin su an uygulanan sistem oldugunu kesinlikle gostermez. Gercekten matematikci yetistirecek bir sistemde egitimin teorem-ispat seklinde olmasi gerekir ki, matematigi derinlemesine kavrayip "matematik yapmak" ancak bu sekilde mumkundur bence. Ulkemizde bu tip bir egitimi gencler ancak universitede alabilmektedirler. Ister matematik dunyasi dergisinin, ister md-sorular grubundaki arkadaslarin
 bakis acisinin; sinavlarda matematikten nasil daha cok net cikarilir degil de, nasil matematikteki gelismeleri takip edebilen ve ona katkida bulunan matematikciler yetistirilebilir, oldugunu dusunuyorum. Bence sartlara uygun olanin her zaman dogru oldugunu savunmak yerine gercekte nasil olmasi gerektigini dusunmeliyiz, cunku uygun sartlarin olusturulup  daha iyinin eskinin yerini almasi ancak bu sekilde mumkun olabilir. Aslinda, bilimin bakis acisi da budur bence; gorduklerimizden bagimsiz olarak dusunme, muhakeme yoluyla dogrunun aranmasi. Eger boyle olmasa hala dunyanin duz olduguna inaniyor olurduk.
Saygilar,
Baris


bülent aydýn <antalyacatblue at yahoo.com> wrote:
     Emre Unay arkadaþýmýz 'üçgen sorusunu soran vatandaþ' diye seslendiði için bu öss konusunu açmak istiyorum. Tabii tek site md-sorular olmadýðý için sorumu baþka sitelere de gönderebileceðimi biliyorum ki öyle yaptým ve çok güzel bir cevap aldýðým arkadaþýma tebriklerimi gönderdim. O da geometri aþýðý olduðunu bana saygýyla ifade etti. Öncelikle aramýzdaki saygýyý ve hitap þeklini kaybetmiyelim. 
      Matematiðin evrensel  olduðunu ve dünya üzerindeki herkes tarafýndan anlaþýlabilir olduðunu, herkese açýk olduðunu sanýrým takdir edersiniz. Ayný þekilde matematiði 'öss matematiði' ve bunun dýþýndaki 'zevk alýnan matematik' diye ayýrmakta bence bu evrenselliðe uymaz, yakýþmaz. Matematik öss, oks, teoremler, ilginç problemler, zevk alýnan matematik v.b. daha bir çok baþlýk altýnda sýnýflanamaz, sýnýrlanamaz ve kimse de kimin neyden zevk alacaðýna karýþamaz. Kimi problem çözmekten, kimi teoremlerle uðraþmaktan kimi de daha baþka bir matematikten hoþlanabilir. Ýnsanlarýn neyden  zevk almasýný belirleyemezsiniz ki. 
  Sonra ösym sonuçta bu ülkede insanlarýn meslek seçimini belirleyen, bunun için olabildiðince objektif bir  sýnav(öss) yapmaya çalýþan bir kurum. Bu sýnavda da matematik, fizik, kimya, biyoloji, türkçe ve sosyal bilimler konusunda sorular soruluyor. Bu sorulara benzeyen sorularla uðraþmak; Emre Unay arkadaþýmýzýn bahsettiði bilinmeyen sorunlar üzerine kafa yormak, teoremlerle uðraþmakla ayný ortamda yer alamaz mý? Matematik dünyasý dergisinde Doðuþ Üniversitesi bireysel yarýþmalar sorularýnýn çoðu bu tarz sorular deðil mi? Matematik nedir, ne deðildir, buna kim karar verecek. Kimin neyden zevk alacaðýna kim karar verecek? Matematiðin herþeyden önce evrensel olduðunu kim inkar edebilecek?
       Bülent Aydýn



---------------------------------
Click here to donate to the Hurricane Katrina relief effort._______________________________________________
MD-sorular mailing list
MD-sorular at matematikdunyasi.org
http://matematikdunyasi.org/mailman/listinfo/md-sorular


__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Tired of spam?  Yahoo! Mail has the best spam protection around 
http://mail.yahoo.com 
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20050909/c436205c/attachment.htm 


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi