[MD-sorular] Cisim-Field üzerine

tibet efendi tibetefendi at yahoo.com
18 Ağu 2011 Per 06:03:34 EEST


Kimse yazmayacak galiba, ben yazayim.Field'in cevirisinin alan olmasi gerektigi konusunda bence yaniliyorsunuz.Ingilizlerin field dedikleri matematiksel yapi, 19. yüzyilda Dedekind tarafindan tanimlanmistir ve bu yapi icin Körper sözcügünü kullanmistir.Bu kelime almanca vücut anlamina da gelir, ama daha genel anlami türkcedeki "cisim"dir.
Dedekind Vorlesungen über Zahlentheorie (Sayilar Kurami üzerine dersler)'in 11. cildinde bu kelimeyi söyle acikliyor. Bire bir ceviriyorum: 
"... Bu isim [Körper ismi] tipki doga bilimlerinde, geometride ve toplum hayatindaki gibi burada da belli bir bütünlüge (Vollständigkeit), tamliga (Vollkommenheit) ve disa kapaliliga (Abgeschlossenheit) sahip olan ve bu sayede organik bir bütün, dogal bir birim görüntüsüne sahip olan bir sistemi tasvir etmelidir."
Buradan da göreceginiz gibi "cisim" kelimenin dogru cevirisidir, "vücut" da uygun olabilirdi. Kelimenin ingilizceye cevirisi yanlistir. Field yerine body demeleri gerekiyordu.

"kelimenin aslini degil yanlis tercümesini türkcemize tercüme edelim" diyorsaniz o baska.
Özetle, dede bey, dogru düzgün bilmediginiz konularda cokbilmis üsluplarla atip tutuyorsunuz. Insanlarin sinirlerini bozuyorsunuz. yapmayin.
Bir de genclere kötü örnek oluyorsunuz. Bunu söyle acayim:Matematik demagoji sanati degildir. Laf kalabaliklariyla kendini alim göstermece siyasette olur, zorlarsaniz sosyal bilimlerde olur, ama matematikte olmaz. Matematikci kafasi yok sizde. Kesinlik arayisi yok. Genel kültür niyetine matematik yapilmaz. Konular hakkinda yarim yamalak bilgi biriktirmez matematikci. Okudugu her seyi derinlemesine anlamak ister. Insanlarin o kesifleri nasil yaptigini anlamak ister. O fikirlerin derinliklerine sanki o kesifleri kendi yapabilecekmis kadar inmek ister. Aci cekmek pahasina. Sizin buradaki tarziniz bunun tam zitti. O yüzden genclere kötü oluyorsunuz :). Her konuda atip tutuyorsunuz. Matematiksel (matematikik :)) estetik anlayisiniz yok.Matematigin acisini cekmeden sefasini sürmeye kalkiyorsunuz. Böyle bir sey mümkün degil. Ortalamanin altindaki bazi matematik ögrencileri vardir. Bunlar hic bir seyi dogru düzgün bilmezler ama birinci
 siniflari karsilarinda görünce atarlar tutarlar. Plansiz bir sekilde bildiklerini siralarlar böyle ne kadar cok sey bildiklerini göstermek icin. Onlara benziyorsunuz.
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://lists.math.bilgi.edu.tr/pipermail/md-sorular/attachments/20110817/a89f5900/attachment.htm>


MD-sorular mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi